July 9, 2017
June 26, 2014
June 24, 2014
June 24, 2014
June 23, 2014
May 1, 2013
May 1, 2013
Recent Posts
Featured Posts
Pizza, de toate felurile!!!
July 9, 2017
|

Pizza? Da, Pizza! Eu unul, aș putea mânca pizza dimineața, la prânz și seara, toată viața!
În principiu, pizza este un sandwich cald, gătit. Este pâine cu brânză și mezeluri sau/ și legume. Deși gătesc de foarte mult timp acum, întotdeauna am avut probleme cu pizza și niciodată nu am știut de ce și unde greșesc: Asta până acum, când, într-un final, am ajuns să fac și eu o pizza pe cinste. Nu pot să îmi asum rețetele pentru că o rețetă de pizza nu poate fi o rețetă personală. Pizza trebuie făcută așa cum trebuie făcută, orice altă invenție, nu mai este pizza. Pentru început o să vă povestesc despre blat: Ei bine, întotdeauna am știut că blatul este simplu de făcut și așa și este, nu este vreo mare filozofie și cu cât îl faci mai simplu, cu atât este mai bun. De fapt, blatul de pizza este blatul de pâine. Deși pe net veți găsi nenumerate rețete mai complicate sau nu, credeți-mă pe cuvânt: Nu vă complicați, nu merită. În România mai toate pizzeriile fac pizza bună acum și a fost o vreme, când pizzaiolo, adica pizzarii, erau deja niște vedete la mare căutare. Cred de altfel că și acum sunt, așa printre proprietarii de pizzeri. Eu, deși fac pizza de mult timp acum, după cum v-am spus deja, doar de curând am ajuns să o fac așa cum trebuie. Nu pentru că nu mi-ar fi ieșit, într-un final, dacă m-aș fi concentrat destul îi dădeam de mult de cap, dar după ce am întrebat și eu, în stanga și în dreapta, mi-am dat seama că nu avea rost să mă complic până nu aveam un cuptor bun.
Da, un cuptor bun este absolut necesar dacă vrei să faci pizza. Cuptoarele conventionale, pe gaz, din bucatariile românilor nu sunt ceea ce trebuie. Pentru o pizza bună, ai nevoie de un cuptor puternic și cu ardere și de sus și de jos, pentru că pizza, pentru a ieși cum trebuie, trebuie să se coacă repede la o temperatura cât mai mare. De altfel, de aceea cele mai bune sunt cuptoarele cu vatră care ajung la temperaturi mari, unde cei care le au țin pizza doar câte 3-5 minute. Fiind un bucatar amator și interesat în cum să gătesc la mine acasă, nu am postat aici o rețetă de pizza făcută într-un restaurat care deține cuptoare profesioniste ci o rețetă pe care o poate face fiecare dintre noi dacă decide să investeasca cel putin 300 de euro într-un cuptor electric bun. Sincer, recomand un astfel de cuptor, vă va ajuta la multe alte preparate.
Ei bine, am mulți prieteni care au restaurante, dar mai nici unul nu prea împărtășește secretele bucătariei lui. Nu știu de ce, sincer eu mereu am considerat că este loc pentru toată lumea și dacă te vei duce la un restaurant te vei duce și dacă ști să gătești, nu pentru că nu ai putea să îți faci tu mâncarea în fiecare zi, dar poate pur și simplu pentru că poate îți mai dorești și să socializezi, și astfel, nu ar trebui ca acestor patroni să le fie frică că le cunoști secretele. Secretul cuptorului mi-a fost împărtășit de unul dintre acești prieteni, un băiat care la un moment dat, făcea cea mai bună pizza din Consțanta. Numele lui este Leonard Atanasov și deși pizza lui era un succes, întocmai pentru că a ales să complice lucrurile, într-un final a trebuit să închidă restaurantul și să plece din țară. Sper că nu pentru totdeauna. Ei bine, Lilian, că așa îi spunem noi, a fost acela care atunci când l-am sunat și l-am întrebat cum să face pizza acasă mi-a spus că nu o să îmi iasă dacă nu am un cuptor puternic care arde și sus și jos. Am ținut minte și de aceea m-am reapucat de făcut pizza atunci când am avut un astfel de cuptor. Acum și acest cuptor nu este înca atât de puternic cum ar trebui să fie, așadar rețetele mele, postate aici după mai multe încercări, vă îndeamna să coaceți blatul doar uns cu sos de roșii și presărat cu mozzarela, pentru jumatate din timpul întregului proces și abia apoi să adăugați și restul ingredientelor, pentru restul de timp, pentru a nu le usca. De altfel dacă pizza pe care alegeți să o faceți este ornamentată cu mozzarela di bufala, adică proaspătă, și aceasta trebuie adăugată doar la sfârșit când pizza este încă caldă pentru că altfel aceasta se va dezintegra - timpul de coacerea a cocii fiind diferit de timpul necesar topirii brânzei într-un cuptor de casă, fie el și performant.
Pentru blat m-am apucat de cercetat pe internet și astfel am aflat de un tip pe nume Tony Gemignani care este președintele The World Pizza Champions, primul și singurul campion de trei ori la International Pizza Championships în Lecce, Italia, și deținător al titlului de Campion Mondial la făcut Pizza în 2007, la The World Pizza Cup în Napole, Italia, unde de altfel a fost și primul american și non-Napolitan câștigător și unde acum îi este acum interzis să mai concureze. Sincer, deși nu am încercat niciodată preparatul acestui american care este recunoscut mondial pentru rețeta sa, tot ce am aflat de la el suna bine pentru a mă inspira. De aici încolo... Restul e tăcere!!!!
